Redaktionens anmeldelser Samfund

Velskrevet slaveroman

Haabet_FINAL.indd

Mich Vraa: “Håbet” , anmeldelse af cand. pæd. Aksel Madum

Har oplevet Mich Vraa som en fremragende oversætter, men har vist ikke tidligere stiftet bekendtskab med hans egenhændige bøger, men selvfølgelig kan en så dygtig oversætter skrive eminent.
Har man ikke haft kendskab til slaveholdet, må det virke chokerende (så man mindes et af de mest groteske udsagn fra Toraen om slaverne, der må slås ihjel, hvis de ikke efterhånden makker ret: ”De er jo trods alt dine penge”). Blot et enkelt eksempel på afstraffelsesmetoderne:
”Hesselberg gik til smeden i Christianssted og fik fremstillet nogle bure af smedens jern. Deres størrelse var således at hvis man spærrede en mand inde i et af dem, ville han hverken kunne sidde eller ligge, han ville ikke kunne finde hvile på de grove jernstænger, ville ikke kunne strække sin forpinte krop.
Og han ville ikke få noget at spise, Lidt at drikke, måske, ligesom Kristus med eddikesvampen, blot for at trække pinen ud. Her skulle han dø. Under den brændende sol. Burene var som et billede på trældommen og hungersnøden, blot værre endnu. Her ville forbipasserende spytte på staklen i det skoldhede bur; her skulle han ligge, et smertebundt, nøgen og elendig og vente på udfrielsen, rædselsslagen, indsmurt i sit eget skarn”.

Disse ord blev i 1824 skrevet af professor Mikkel Eide, en af de mange personer, der kommer til orde. Vraa behersker sprogindividualismen, så alle ikke lyder ens, som det så ofte sker i ringere bøger. At alle disse personer får ordet, og der samtidig præsenteres samtidige dokumenter, bl. a. fra kongehuset, gør det imidlertid vanskeligt at få hold på bogen, der ukronologisk strækker sig over perioden 1787 – 1825. Det anbefales at læse den – og ikke lade denne læsning strække sig over for lang tid, da overblikket hurtigt kan mistes. 

En yderst velskrevet roman – og bliver man interesseret, er der adskillige bøger og film at gå videre med fra Harriet Becher Stowe over Hans Kirk og Alex Haley til Thorkild Hansens fremragende slavetrilogi, der efter min mening er det danske værk, der mest har fortjent Nobel-prisen, efter at Karen Blixen blev snydt for den. Og man kan supplere med den danske film af Palle Kjærulff-Schmidt: PETER VON SCHOLTEN, Steven Spielbergs AMISTAD og den allerbedste: DJANGO UNCHAINED af Quentin Tarantino.
God læselyst og harme over, hvor onde og følelsesløse mennesker har været – og nogle stadig er.

(Forlaget Forlaget Lindhardt & Ringhof, udgivelse: 25. august 2016)

Kommenter