Interview/portræt

Thriller-forfatter med rejsefeber

????????????????????????????????????

Som udvekslingsstudent i USA blev Leif Davidsen introduceret for Ernest Hemingway og drømmen om at rejse rundt og skrive. Som 27-årig levede han den ud med et ophold i Madrid som freelance-journalist med opgaver for TV-Avisen og forskellige dagblade. I ballasten havde Leif Davidsen en veludviklet samfundsinteresse, som går helt tilbage til barndomsårene i Bogense på Fyn, hvor han angiveligt slugte aviser, nyhedsudsendelser og orienteringsprogrammer en masse. Han har også prøvet sig med digte og fik fire af dem offentliggjort i det anerkendte tidsskrift “Hvedekorn” i 1973. Samme år begyndte han på Lolland Falsters Folketidende som journalistpraktikant. I 1976 var han uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Århus.

 Året efter forfulgte han Hemingwaydrømmen for så i 1978 at vende tilbage til Danmark, hvor han de næste otte år virkede på Danmarks Radios Kultur- og Samfundsafdelings udenrigsredaktion, blev gift og fik to børn. Men rejsefeberen rasede fortsat. I 1984 blev han Danmarks Radios korrespondent i Moskva og havnede dermed i et af verdens brændpunkter under Den Kolde Krig. Da vi stadig befandt os i monopol-tv’ets dage, gjorde det ham til et familiært ansigt i de danske stuer. Efter tilbagekomsten fra Moskva i 1988 fungerede han som redaktør på DR. I 1998 var han manden bag “Danske Drømme”, en videreførelse af Poul Hammerichs populære “Danmarks Krøniken”. Herefter droppede han tv og fastansættelse for at hellige sig sit forfatterskab.

I årene som journalist arbejdede Leif Davidsen med politisk konfliktstof. Det er også den ramme, han benytter i sine spændingsromaner. Han bevæger sig rundt om og bag ved de politiske konflikter og speeder op med opdigtede, morderiske intriger. I sine værker udviser ham respekt over for genrens konventioner: der er spænding, tempo, action, kærlighed, erotik, antihelte og betydningsladede, ofte historiske locations. Ofte henlægges handlingen til udlandet, men der er altid kommentarer til hjemlandet, både politisk, socialt og kulturelt. I de mange romaner har konflikterne fundet sted i henholdsvis, Spanien, Sovjet/Rusland, Balkan og Cuba.

 

Bøger af Leif Davidsen:

Davidsen, Leif: Uhellige alliancer. 1984. Roman. 

Davidsen, Leif: Den russiske sangerinde. 1988. Roman.

Davidsen, Leif: Den sidste spion. 1991. Roman. 

Davidsen, Leif: Den troskyldige russer. 1993. Roman. 

Davidsen, Leif: Forræderen – og andre historier. 1995. Roman.

Davidsen, Leif: Den serbiske dansker. 1996. Roman. 

Davidsen, Leif: Lime’s billede. 1998. Roman.

Davidsen, Leif og Lindhardt, Karsten: Danske øjeblikke. Danske pressefotos i 100 år. 1998. Historisk værk. 

Davidsen, Leif og Lindhardt, Karsten: Østfronten – danskere i krig. 1999. Historisk værk. 

Davidsen, Leif: De gode søstre. 2001. Roman. 

Davidsen, Leif: Dostojevskijs sidste rejse. 2002. Roman. 

Davidsen, Leif: Fjenden i spejlet. 2004. Roman. 

Davidsen, Leif: Den ukendte hustru. 2006. Roman. 

Davidsen, Leif: På udkig efter Hemingway. 2008. Roman. 

Davidsen, Leif: Min broders vogter. 2010. Roman. 

Davidsen, Leif: Utahs bjerge og andre historier. Lindhardt og Ringhof, 2011. Noveller. 

Davidsen, Leif: Patriarkens hændelige død. Lindhardt og Ringhof, 2013.

Davidsen, Leif: Steinbecks spøgelse : jagten på en forfatter : rejseerindringer. Lindhardt og Ringhof, 2014. 

Davidsen, Leif: 10 minutter i vor tid. Lindhardt og Ringhof, 2015. Noveller.

 Kilde: forfatterweb

 

Kommenter