Nyheder

Stemmen fra det mørke rum af kvindehad

dødevaskeren

Sara Omars roman er et rystende vidnesbyrd om det nyfødte pigebarn Frmesk, der ikke er ønsket af sin far på grund af sit køn. Hun er tilmed mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet?

Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til at kunne overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre.

Frmesks mormor er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave – kvinder dræbt i vanære og skam. Bogen er ikke uden nuancer. Frmesks morfar er pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen, men besidder et mangfoldigt bibliotek. Det er et kærligt hjem, som dog kun for en tid er i stand til at skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der skånselsløst nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had.

Dødevaskeren er en voldsom roman om et ekstremt udsat pigeliv. Den udspiller sig i Kurdistan, men ender i Danmark – og Sara Omar åbner med sin roman døren ind til det mørkeste rum af kvindehadende voldskultur. Debatten er overalt i den vestlige verden på sit højeste om krænkelser og overgreb på kvinder. Men det som Sara Omar beskriver er i en helt dimension. Det er indlejret, systematisk kvindehad, hvor kvinden er reduceret til et ikke-individ, kontrolleret af manden og retfærdiggjort af en religion.

Kurdiskdanske Sara Omars romandebut er ifølge forfatteren selv et kampskrift, der viser ”det mørkeste mørke” fra hendes kultur og religion. Bogen sætter fokus på kvindeundertrykkelse, incest, vold, æresdrab og social kontrol. Sara Omar vil reformere islam, så der bliver mere plads til kvinderne. Selv om hendes kamp kan koste hende livet. Lad os alle håbe på, at de nydanske kvinders kamp for mere frihed og lighed vil lykkes. Lad os alle stå bag dem. Også alle mænd.

Kim Sejr, redaktør

 

Kommenter