Redaktionens anmeldelser Skønlitteratur

Resten af dagen i lavmælt diktion

restenafdagen

Anmeldelse af Aksel Madum, cand. pæd.

“Resten af dagen” af Kazuo Ishiguro (roman fra 1989). Nobelpristagerens bedste roman. Den kan minde om John Williams´ “Stoner” i den lavmælte diktion om/fra en af de stille i landet, her en butler, der har været temmelig passiv og under en ferietur tager sit liv op til revision., fx mht. til den spildte realisering af et kærlighedsliv, mens han tjener et herskab, der kom under nazistisk indflydelse.
Bogen virker helt ufilmisk, så det er imponerende, at James Ivory fik den omskabt til en så fin film, at man mange år efter husker Anthony Hopkins og Emma Thompson.
Form og indhold i bogen passer fint sammen, et kedsommeligt liv og en dæmpet tone, så man indimellem kunne ønske sig, at Stevens bare én gang kunne skabe sig tosset som den ellers så stilige butlers engangs-desperation i Hans Scherfigs herlige novelle “Butleren”.
Sproget er eminent som i følgende dialog:
” ” … Hvis de holder af Hans Nåde, skulle De så ikke være bekymret? I det mindste lidt nysgerrig? Den britiske premierminister (lord Halifax) og den tyske ambassadør (Rippentrop) er blevet ført sammen af Deres arbejdsgiver til hemmelige samtaler midt om natten, og De er ikke engang nysgerrig?”
”Jeg vil ikke påstå, at jeg ikke er nysgerrig, sir. Men det er nu engang ikke min sag at vise nysgerrighed angående sligt.”
”Det er ikke Deres sag? Åh, jeg antager, at de mener, det er loyalitet, ikke? Synes De, at det er at være loyal? Over for Hans Nåde? Eller over for kongen, for den sags skyld?”
”Beklager, sir, men jeg er ikke rigtig klar over, hvor De vil hen?” ”
Dette er efter min mening den eneste af Ishiguros romaner (har dog endnu ikke læst “Koncerten”, der i kvalitet kan måle sig med den fortræffelige novellesamling “Nochturner”.

 

Kommenter