Nyheder Samfund *

Rachlin dissekerer populismens væsen

samuel

Med populismens sejre i Europa og USA forlader vi endegyldigt det 20. århundrede. Samuel Rachlin undersøger populismens væsen og historie i skarp debatbog, der går i rette med enhver, der fristes til at negligere populismens trussel for det liberale demokrati.

-Det er en revolution, der ikke kommer til at stoppe. Det er en revolution, der kommer til at rulle hen over hele den frie verden! Sådan profeterede den britiske politiker Nigel Farage efter BREXIT og indsættelsen af Donald Trump som USA’s præsident i februar. De seneste år har det ene valg efter det andet vendt op og ned på den kendte politiske orden. Og alle steder har populisme som strategi spillet hovedrolle.

Med “Folket og magten” undersøger Samuel Rachlin de senere års politiske udviklinger i den vestlige verden og spørger, hvorfor populistiske bevægelser pludseligt står så stærkt i de vestlige demokratier – kun godt 25 år efter Berlinmurens fald. Hvordan opstår populisme? Hvad kendetegner en populist? Og hvilke historiske rødder trækker vore dages populister på?

Nigel Farage og Donald Trump er ledende figurer, der på hver deres måde er med til at underminere demokratiet, men populistiske metoder og tendenser ses overalt – fra højre til venstre i det politiske spektrum. Vil man forstå det 21. århundredes centrale kamp for liberalt demokrati, må man forstå populismens væsen.

”The duck test har været en populær retorisk vending i amerikansk journalistik og politik i forskellige varianter af den oprindelige formulering, der går helt tilbage til det 19. århundrede: ’Hvis en fugl siger rap som en and, vralter som en and og har fjer og andefødder som en and, så er det en and.’ Man kunne let fristes til at overføre andetesten og sige, at hvis en politiker taler som en populist, lokker og kæmper som en populist, bruger de samme retoriske metoder og forførerkneb som en populist og hævder at repræsentere hele folket og kun handle for folkets interesser, så er det en populist.” Fra bogen.

Samuel Rachlin (f. 1947) er journalist, politisk kommentator og forfatter til flere  bøger, senest ”Jeg, Putin” (2014) og ”Bag den kolde krigs tåger” (2016).

Kommenter