Nyheder Samfund *

Klassisk værk om den russiske revolution i ny udgave

Erik Kulavig, der bor i Assens, har netop udgivet bogen "Vi river himlen ned på jorden" om den russiske revolution i 1917. Foto: Peter Leth-Larsen

Ny, revideret udgave af Erik Kulavigs anmelderroste bog fra 2010 i 100-året for revolutionen på vej i boghandlen i slutningen af marts.

Den russiske revolution 1917 er den dramatiske historie om det russiske folks kamp for frihed, der endte i en tragedie.

I 1917 var Rusland i oprør og scenen for to revolutioner. Den første i februar var indledningen på en euforisk tid med håb om bedre tider – en periode, hvor Rusland blev kaldt verdens frieste stat. Det skulle hurtigt ændre sig.

Første Verdenskrig rasede, og den sociale uro i landet tog til. Lenins løfter om fred, jord og arbejde og al magt til sovjetterne banede vejen for bolsjevikkernes revolution i oktober. Da bønderne, arbejderne og soldaterne, i hvis navn revolutionen var blevet udført, snart måtte sande, at Lenins løfter var tomme, satte de sig op mod den nye magt, men blev mødt af en jernhånd. Det var begyndelsen på mere end 70 års diktatur, der i realiteten først sluttede i 1991 med den kommunistiske stats sammenbrud.

Erik Kulavig fortæller i bogen historier fra skyttegravene ved fronten, fra bondens hytte, fra arbejdernes møder på fabrikkerne og i sovjetterne, fra de liberales hovedkvarter og fra bolsjevikkernes.

Bogen er gennemrevideret og tilføjet nyt forord og epilog, som trækker tråde fra revolutionen til det Rusland, vi kender i dag.

Erik Kulavig (f. 1953), er cand.mag. i russisk, lektor ved Institut for Historie, Syddansk Universitet, og centerleder ved Center for Koldkrigsstudier. Han er desuden forfatter til bogen “Vi river himlen ned på jorden” (2016) om livet i Rusland umiddelbart efter revolutionen.

Kommenter