Redaktionens anmeldelser Skønlitteratur

Himlen under Jorden: kedelig og uengageret

himlenunderjorden

Anmeldelse af Aksel Madum, cand. pæd.

Niels Lyngsø har skrevet nogle gode digtsamlinger. Som prosaist kender jeg ham kun fra 2015-romanen “Min ukendet bror”, som jeg ikke brød mig om, og som nærværende bog er en videreførelse af – og som jeg har kedet mig bravt over.

Kan man lide bøger som In Micahelse “Himlen brændte” eller romaner af Michael Larsen eller Sissel-Jo-Gazan med de læse-flow-stoppende videnskabelige udlægninger, kan man muligvis også lide denne, der på bagsiden kaldes ”en encyklopædisk roman om køn, oprindelse og identitet og om menneskets forsøg på at etablere fællesskaber”.

Der er alenlange afsnit fx om kulturantropologi, hulemalerier og den seksuelle udvikling gennem tiderne. Nadias pubertet, defloration og første orgasme fylder rigeligt, men er som alt andet i denne roman uengagerende og humorforladt , som fx i Fay Weldons “Nede mellem kvinderne”, der dog rummede en enkelt humoristisk scene, hvor pigerne synger: ”Tarataromtarey, have you got yours today? I got mine yesterday. That´s why I walk this way”.

Ingen humor i Lyngsøs roman, som det tilmed er svært at tage alvorligt. 365 siders tomgang.

Niels Lyngsø: “Himlen under Jorden”(Roman 2016). Gyldendal.

himlen-under-jorden2-forside

 

Kommenter