Forside-Top Interview/portræt Nyheder

Et menneske kan kun være et menneske, hvis det hele tiden er i udvikling

omar3

Sara Omar i mini-interview med journalist Lærke Helene Askholm om debutromanen “Dødevaskeren”. Et indgående og hjerteskærende fokus på de voldsomt undertrykkende vilkår, der er gældende for mange kvinder og børn i den muslimske verden. En verden som hun kender fra sin opvækst i Kurdistan og Mellemøsten. Allerede to uger efter udgivelsen nåede hendes bog førstepladsen på bestsellerlisten over nyudgivelser.

LitteraturMagasinets gæsteskribent, journalist Lærke Helene Askholm, mødte Sara Omar i forbindelse med hendes besøg i landets boghandlere for nyligt.

Jeg ved, at du er på en stor rundtur de her dage, hvor du besøger boghandlere rundt omkring i hele Danmark. Hvordan oplever du interessen for din bog i de personlige møder med befolkningen?

 –Det er overvældende, livsbekræftende og meget rørende. Jeg er dybt taknemmelig for den uvurderlige varme velkomst, jeg har fået hos de mange læsere, der har trodset kulden og juletravlhed for at komme ud og veksle et par ord med mig og deler deres tanker omkring bogens budskaber, egne oplevelser og holdninger.

Jeg er utrolig glad for boghandlernes prisværdige indsats for min roman Dødevaskeren. De er på en meget imponerende måde med til at kæmpe for børne- og kvinderettigheder ved så effektivt at få bogen og dens budskaber ud i verden.

 Du sender efterfølgende en særlig tak med respekt til Politiet. Hvordan oplever du hele den sikkerhedsmæssige del, som du i forbindelse med udgivelsen af din bog pludseligt skal forholde dig til, hvor end du befinder dig?

– Jeg er først og fremmest utrolig glad for at være borger i et land, hvor der bliver værnet så godt om min sikkerhed, ytringsfrihed og roman. Jeg har endnu ikke oplevet ubehageligheder eller problemer på min tur rundt i landet. Folk dukker op for at vise respekt, kærlighed og omsorg. Det er værdifuldt, og man skal huske ikke at tage det for givet. Hvis jeg havde været i Mellemøsten, ville jeg på ingen måde have fået samme modtagelse. Det siger desværre sig selv.

 Oplever du, at kvinder med indvandrerbaggrund tør at bakke op om din bog?

 – Der har været et dusin stærke kvinder, der har bakket mig op i medierne. Det er jeg stolt af og taknemmelig for. Jeg ville ønske, der kom endnu flere til, så vi sammen kan få ondskaben frem i lyset og få den standset. Jeg vil blive ved med at kæmpe for at få flere og flere til at tage bladet fra munden og kæmpe for kvinder og børns rettigheder.

 Hvad har du af eventuelle råd til, hvordan man kan tage skridtet og bakke åbent op om din bog og denne kvindekamp?  Udover at du er et fantastisk eksempel på det selv.

 – Vær med til at skabe en bevægelse. Tal med naboen, kollegaen, pædagogen, skolelæreren, lægen, integrationskonsulenterne, socialrådgiverne, politikerne – alle – spred budskabet, så I ved, at I ikke er alene. Jo mere man taler om problematikkerne, jo mere løfter man sløret og bryder tabuerne. I er ikke alene. I er stærke. I kan! Den mørke side eksisterer, men den er så tabubelagt, at vi lukker øjnene for den. Vi skal tale om den, så den kan forsvinde.

 I forbindelse med dit besøg i Odense, citerede du en strofe af H.C. Andersen, hvor han beskriver det fængsel, som man sættes i, når man oplever forbudt kærlighed (Jeg elsker Graven med sin dybe Fred, og Tanken om den store Evighed). Hvad tænker du om, at hans ord og pointer stadigvæk, efter så mange år, er relevante, når det gælder så basale rettigheder?

 – H.C. Andersen skrev evighedsværker om evighedsproblematikker. Jeg ville ønske, at man aldrig nogensinde havde brug for den strofe til at beskrive den manglende respekt for kærligheden mellem et menneske til et andet. Det gør mig trist at vide, at der stadig findes utallige mennesker ude i verden og herhjemme, der bliver nægtet deres basale rettigheder. Der bliver nægtet at være et menneske. H.C. Andersens ord har den dag i dag relevans især ifht de mennesker, der stadig lever i en tilbagestående og primitiv tankegang, og som har gjort op med dem selv, at udvikling og forandring er forbudt. Det er et kæmpe stort problem. Et menneske kan kun være et menneske, hvis det hele tiden er i udvikling. Både spirituelt, fysisk, psykisk og følelsesmæssigt.

Artiklen er skrevet af journalist Lærke Helene Askholm.

 

 

 

 

Kommenter