Nyheder

Det kan jo ikke ske her..

sinclair

Hvad ville der ske, hvis USA fik en diktator? “Det kan ikke ske her”(It Can´t Happen Here) fra 1935 er en forudseende og advarende roman af Lewis Sinclair, der påviser, at det kan ske.

Lewis var den første amerikaner, der – i 1930 – modtog Nobelprisen i Litteratur, især for de bidske romaner ’Main Street’ og ’Babbitt’ om åndløs småborgerlighed. Siden er han næsten gået i glemmebogen, især uden for USA.
I bogen om præsidenten stiller Bezelius ”Buzz” Windrip i 1936 op som demokratisk præsidentkandidat med lovning om at genoprette USA som et stolt og rigt land med velstand og fremgang. Han advokerer for patriotisme og traditionelle amerikanske værdier og slår let sine modstandere – heriblandt den siddende præsident Franklin D. Roosevelt.

“Det kan ikke ske her” fortælles gennem den liberale journalist Doremus Jessup, der følger Windrips vej til præsidentposten og siden modarbejder hans regime ved at arbejde for undergrundsavisen Vermont Vigilance.
Bogen blev oprindeligt skrevet på baggrund af fascismens fremgang i Europa i 1930’erne, men romanen er af flere medier blevet udråbt til ”romanen, der forudså Trump”.

Kommenter