Børn/ungdom *

Astrid Lindgren i børneudgave

astridlindgren

Agnes-Margrethe Bjorvand: “Astrid Lindgren – en biografi for børn”
Denne anmelder bekender med det samme at være fuldstændig forudindtaget når det gælder Astrid Lindgren fordi hendes værker har betydet så meget i barndommen, hvor en stor del af det omfangsrige forfatterskab blev slugt med stort, litterært begær. Ikke kun børnefiguren over alle børnefigurer, Pippi Langstrømpe, men også Alle vi børn i Bulderby, Emil fra Lønneberg, Mio, min Mio, Vi på Krageøen og Brødrene Løvehjerte.

Det er et stort univers med masser af liv, kærlighed, spas, eventyr, men også hjerteskærende sorg man bliver trukket ind i, når man kaster sig over Astrid Lindgren – og det bør være en del af en kulturkanon for børn at rejse rundt i dette litterære himmerige. For selv en Astrid Lindgren-fan som undertegnede var der meget nyt at hente om forfatteren i det store og omfattende biografiske værk “Denne dag, et liv” af Jens Andersen, hvor man kom langt ud i hjørnerne når det gælder indsigt i forfatterens liv.

Men hvad med børnene? Det kan jo være, at der er nogle af dem, der er nysgerrige efter at vide, hvem der egentlig kunne finde på at skrive de mange historier – og her er den nye biografi “Astrid Lidngreb – en biografi for børn” et rigtigt godt bud. Den har en rigtig fin gennemgang af de væsentligste del af Lindgrens liv, skrevet af den norske forfatter og universitetslektor Agnes-Margrethe Bjorvand og samtidig smukt illustreret af Lisa Aisato.

Biografien kommer forbi Lindgrens barndom og ungdom og der bliver ikke fejet noget ind under gulvtæppet, når det gælder spørgsmålet om Lindgrens første søn, Lasse, der var et resultat af et forhold til en meget ældre og gift redaktør. Det er vigtigt, at det er med i biografien, fordi forholdet til Lasse er meget vigtigt for forståelsen af Lindgren som menneske og hendes liv, som det formede sig. Man kan altid diskutere, hvor relevant voksnes kærlighedsforhold er for børn, afhængig af deres alder, naturligvis, men det er også med i bogen, ligesom de mørkere sider som f.eks. forfatterens følelse af ensomhed er med.

Det væsentligste er, at læseren får en rigtig god indsigt i forfatterens personlighed og måde at være på og måde at tænke – samtidig med, at vi får historierne om, hvordan mange af Lindgrens værker blev til.
Biografien er forsynet med en god, kronologisk oversigt over de vigtigste årstal for Lindgrens liv bagest i bogen, ligesom det er fint med en opsamling af Astrid Lindgren-citater – f.eks.: Jeg vil skrive for læsere, som kan skabe mirakler. Børn skaber mirakler, når de læser. Derfor har børn brug for bøger”
Jeg kan ikke være mere enig.

Kommenter